HomeScurtmetraje queer românești e...
*Filmele din secțiunea Scurtmetraje queer românești vor fi proiectate sâmbătă, 23/09, la 20:00, la Cinemateca Eforie
Zilele noastre mărunte este un scurtmetraj documentar care caută și explorează fisurile masculinității, sexualității și prieteniei adolescentine printr-un filtrul (auto)biografic ce pune în oglindă raporturile a două orașe.
r. Damian Gerard, Dora Gherman, România, 2023, 6 min
Irina și Cătă se mută împreună pentru prima dată. Cu prilejul acestui mare pas, cele două pornesc o discuție aprinsă cu privire la reținerea Irinei de a afișa relația lor părinților și întregii lumi. Aceasta face tot posibilul să o mulțumească pe Cătă.
r. Bogdan Alecsandru, România, 2023, 14 min
Inspirat de hitul lui Hozier „Take me to church” am hotărât să mă angajez în versurile lui și să le traduc în propria mea poveste, acesta fiind totodată coming-out-ul meu artistic. Vorbesc și despre toate culorile pe care le avem în noi și despre faptul că uităm din ce în ce mai mult de spectrul nostru de culori și de modul în care le folosim.
r. Rotaru Razvan, România, 2021, 4 min
După moartea animalului lor de companie, Mara îi face o vizită neanunțată Anei, urmând să-și îngroape definitiv trecutul.
r. Daiana Stănușoiu, România, 2023, 10 min
Două prietene au o realizare bruscă după o conversație rapidă și profundă în parcul în care au crescut, care se termină într-un sfârșit tragic.
r. Casandra Lapusan, România, 2023, 6 min
Un videopoem despre dragoste, în toate formele ei.
r. Silvia Niculae, România, 2022, 4 min
adev despre trecut este un material educativ în trei părți, care documentează fapte culturale ale oamenilor din preistoria online. Generat de o entitate AI sassy dintr-un viitor nedeterminat, filmul pornește de la trei ciocniri televizate, având în centru muzica, pentru a spune povestea mai largă a contextului lor și a-și distra, de ce nu, publicul.
r. Vlad Marina, Cristian Eduard Drăgan, România, 2023, 25 min
O scurtă introducere într-un lesbian break-up
r. Maria Giurgea, România, Slovenia, Italia, 2023, 11 min
O fotografie reprezentând Bulgaria anilor 30, se folosește de Inteligența Artificială pentru a explora relațiile între persoane de același sex. De la analogii cu flori perfecte, până la limbaje inventate și filmări de arhivă de nunți, Anemone, se uită la instrumentele pe care le creăm pentru a ne adapta și a supraviețui în timp ce interogăm „normalitatea”.
r. Ioana Turcan & Gergana Ivanova, Bulgaria, România, 2023, 6 min
Filmul este construit ca un videopoem despre metafore vizuale ale orgasmului (văzut ca entelehia, un concept filosofic aristotelian ce se referă la starea de împlinire sau desăvârșire).
r. Sânziana Șendroiu, România, 2023, 5 min