Indivizibil

Subreprezentarea noastră în literatură, cinematografie şi artă în general, ne-a invizibilizat în timp. Personajele aflate pe spectrul atracţiei romantice şi sexuale bi/pan au fost ades portretizate ca fiind confuze, indecise, nu „suficient de hetero” sau neîndeajuns de queer pentru a fi integrate în comunitate. Ni s-a contestat existenţa sau am fost frecvent presatx să alegem o „tabară”. INDIVIZIBIL este universul bi/pan, care nu va putea fi niciodată împărţit în hetero şi non-hetero, este queer şi va fi întotdeauna nesupus heteronormativităţii şi mereu împotriva patriarhatului. Este universul în care ne iubim nemărginit în multiple moduri, fără frică, scuze sau justificări. Este incursiunea cinematografică care face vizibilă o întreagă identitate, insuficient explorată în artă.
Ioana Chițu, curatoare

*Filmele din secțiunea Indivizibil vor fi proiectate vineri, 23/09, la 21:00, la Cinemateca Eforie

Coming Into Bloom

Coming Into Bloom aduce în prim-plan provocarea de a îmbătrâni în Brazilia, ca femeie care iubește femei. Cineasta bisexuală reflectă asupra propriilor legături, în baza experiențelor lui Yone Lindgren, fondatoare a mișcării lesbienelor din țară.

R. Bruna Estevam Amorim, Brazil, 2021, 15 min

KAVLART

O expresie artistică a pasiunii complexe a sexualității.

R. Manos K, UK, 2022, 4 min

Pull It Off

Levi ajunge prea devreme iar Sarah încă lucrează. El vrea să o scoată în oraș, dar ea ar prefera să meargă direct la el. Levi ar dori să se arunce cu totul în relație, dar nu îndrăznește. Lui Sarah îi place să se bucure de admirația lui, dar de n-ar fi acest sentiment neplăcut că sunt diferiți! Poate că el ar trebui să ia deciziile măcar de data asta.

r. Frédéric Jaeger, Germany, 2022, 17 min

The Washing Machine

Nu este atât de ușor pentru toată lumea să pornească o mașină de spălat. Tot trebuie să alegi programul potrivit.

r. Diane Malherbe, Spain, 2021, 7 min

DEEP OCEAN

“Băiatul plutește pe apă și speră că valurile îi pot acoperi miile de cuvinte.

„Lui” îi place de „el”. El speră să primească niște apropouri.
Totuși, șovăiala sa cu alte fete îl copleșește. Băiatul a început să-si ascundă secretele din ce în ce mai adânc și puțin câte puțin s-a pierdut și pe sine. A început să se afunde în marea adâncă.”

r. Taiwan, 2022, 20 min

Recuerdo de una tarde en la azotea

Este amintirea ultimei dăți când doi prieteni buni au stat împreună într-o după-masă pe un acoperiș.

r. Tavo Ruiz, Mexico, 2022, 9 min

Territory of Fences

Două trupuri acoperite de sârmă ghimpată, unul feminin și unul masculin, se chinuie să se elibereze, în contexte diferite, de gardurile sociale impuse de așteptările față de un bărbat și o femeie. Scenele sunt intersectate cu mărturii în timp real.

r. Ricardo Fraga, Brazil, 2021, 25 min

Factory Talk

Factory Talk este o conversație intergenerațională despre identitate, sexualitate si masculinitate într-o fabrică din mediul rural. Printre zăngănitul metalului au loc scurte conversații, dar în timp ce nemulțumirile și mormăielile amintesc de vremuri mai bune, întrebările care apar în fabrică sunt mai mult decât simplă nostalgie.

r. Lucie Rachel, UK, 2020, 5 min

Shopping Basket