Rainbow Families

   Filmele din secțiunea Rainbow Families sunt, în general, despre prejudecăți și cum pot fi ele depășite. Multe dintre ele povestesc momentul Coming out-ului, cel în care copiii queer le mărturisesc părinților cine sunt de fapt. Realiste, caricaturale sau horror, filmele secțiunii surprind diferența dintre așteptările părinților și identitatea copiilor. Unele se termină cu happy-end, părinții reușind să-și depășească limitele, altele chiar tragic, în cazul celor încremeniți în obtuzitatea lor. Există, însă, un remediu universal pentru depășirea prejudecăților: dragostea necondiționată a părinților pentru copiii lor. Părinți care nu ar trebui să aibă nici un fel de așteptări, ci doar să-i accepte, înțeleagă și mai ales să iubească. 

 

Iaromira Popovici, curatoare

*Filmele din secțiunea Rainbow Families vor fi proiectate miercuri, 20/10, la 20:00, la Cinemateca Eforie, apoi vor fi disponibile online în perioada 25/10-31/10.

Wish Fulfillment

 

Un fiu își face coming out-ul în fața tatălui său… în doisprezece moduri diferite.

R. David Simpatico, Matt Brown, SUA, 2007, 15 min

lonesome - a Malaysian LGBTQ+ voicemail documentary

 

Persoanele LGBTIQ nu sunt străine de izolare. Filmul Lonesome de Justice Khor este un documentar care explorează intersecția dintre identitatea queer și izolare. Filmul țese laolaltă povești trimise ca mesaje vocale despre singurătate, căutarea iubirii și a comuniunii și, pînă la urmă, despre acceptarea de sine.

R. Khor Zhen Yee, Malaezia, 2021, 17 min

Timothy

 

Pastorul Lamont Taylor, soția lui Treva și fiul lor Timothy au muncit conștiincios ca să creeze o biserică în care toți să se simtă bineveniți și liberi. Parohia lor devenise simbolul iubirii și al vieții în orășelul Millington, TN. Într-o după-amiază înzăpezită de duminică, toate acestea însă se schimbă.

R. Tymika Chambliss, SUA, 2021, 12 min

Is Your Teen A Homosexual?

 

Is Your teen a Homosexual? este o scurtă comedie alegorică care satirizează America lui Trump utilizând stilul „teen hygiene” al filmelor educaționale ale anilor 1950. Johnny își face coming out-ul în fața familiei sale, care e ajutată de un narator off-screen, dar stererotipurile și prejudecățile se dovedesc a fi mai puternice decât legăturile de familie.

r. Tamara Scherbak, Canada, 2018, 6 min

The blue dress

 

Doi copii se joacă în secret de-a nunta în timpul unei cine de familie, dar jocul lor devine serios când se confruntă cu prejudecățile părinților.

R. Viktor Russel, Suedia, 2021, 12 min

Question of sex

 

Doi copii vorbesc despre identitatea trans a surorii unuia dintre ei.

R. Angel Puado, Spania, 2021, 5 min

Visibles: transgender youth stories

 

Doi adolescenți își caută identitățile în întregul lor, cu timpul presându-i și normalitatea împotrivă. O mărturie la prima mână a unor copii transgender și a sprijinului familiilor lor.

R. Juan Carlos R. Larrondo, Mexic, 2020, 18 min

A STORY OF WEDDING

 

Ca să-și mulțumească familiile, Huanlin, un bărbat gay și Ziqiao, o lesbiană, au fost de acord să încheie o căsătorie de conveniență, care să se desfășoare online din cauza pandemiei. Mai mult de atât, au hotărât și să crească un copil împreună. Totuși, decizia asta  le-a schimbat viața înainte să se dumirească.

R. Wei ZHAO, Franța, 2021, 26 min

Coming Home

 

După uciderea unei femei transgender în Filipine, un tată de vârstă mijlocie își așteaptă fiul să se întoarcă acasă după ora stabilită și îl prinde strecurându-se înăuntru. Nici nu bănuia că fiul său ascunde ceva – un secret pe care amândoi îl împărtășeau.

R. Jake Consing, Filipine, 2021, 2 min

13 years

 

Porecla mea în școală era „POPONARUL”. Pornind de la povestea mea. Pornind de la strigătul meu. Am fost abuzat de Marcelo, profesorul de catehism, timp de 5 ani. Lupii sunt liberi, haideți să facem ceva. Noi suntem atât de mulți, dar aproape întotdeauna (dacă nu întotdeauna) ei scapă fără să fie condamnați. Acesta e modul meu de a începe să-mi fac dreptate. Dreptate cu mâna mea.

R. Roma Alejo Bazzi, Argentina, 2021, 10 min

Shopping Basket