Utopii Queer

Imaginarul utopic are rolul de a trasa lumi posibile, comunități și spații de plăcere și rezistență. În interiorul său, eliberat de restricțiile sistemelor opresive care fac schimbarea radicală să pară o imposibilitate, se formează oaze de înțelepciune și inspirație pentru procese transformatoare în spațiile și comunitățile deja existente în prezent. Utopia queer nu caută asimilarea sau acceptarea într-un sistem ierarhic opresiv, ci construiește enclave de eliberare totală care, în timp, fisurează carcasa Imperiului până la prăbușirea sa. Filmele din secțiunea Utopii Queer explorează diverse fațete ale imaginarului utopic, de la hibridizarea corpului și a subiectivității până la revendicarea spațiilor pentru comunități queer, trecând prin fragmente lirice din viața de zi cu zi alături de familia aleasă. Ele reflectă o pluralitate de perspective marginale și intersecționale în care utopia se clădește prin ritual, doliu, conexiuni ancestrale și transgeneraționale, explorări senzuale și emoționale.
Maria Sgârcitu, curatorx

*Filmele din secțiunea Utopii Queer vor fi proiectate joi, 22/09, la 21:00, la Cinemateca Eforie

Herman@s

Într-o noapte din octombrie 2011 din Mexic, un vis cu o pasăre misterioasă îi dă naștere lui Cuco, un piratx transgender din latex.

R. Hélène Alix Mourrier, France, 2021, 28 min

Nobody

O repovestire a Odiseei din perspectiva ciclopului.

R. Mia Incantalupo, USA, 2022, 5 min

To become a monstress or a human

“„To become a monstress or human” e un scurtmetraj despre înțelegerea procesului de dezumanizare la care sunt supuse femeile trans din Brazilia, visceral, navigând adâncurile acestora prin vise, coșmaruri, vrăji, fantezii și prin dorința de a trăi. Este o investigație a semnelor, a lumilor locuibile, despre o nevoie de a reacționa împotriva unui CIStem care este ca o temniță pentru oamenii care au ales libertatea de a EXISTA.
Este o transmutare a durerilor în energia vieții.”

r. Catarina Almanova, Brazil, 19 min

Will flowers?

Bazat pe un mesaj de la al lor Kokum, artistx își imaginează cum plantează semințele pentru generațiile viitoare.

r. Kay Chan, Canada, 2021, 2 min

L4 TI4NGUIS (DISIDENTXS)

Dedesubtul sensului giratoriu al insurgentxlor poți auzi basul cum tremură într-o după amiază de vineri, unde se dansează vogue, se face graffitti, se fac schimburi și au loc proteste. Disidenta tianguis este o scrisoare, un apel către noi să ocupăm spațiile care nu ni ne sunt date, într-o țară care are cel mai mare număr de infracțiuni motivate de ură împotriva comunității LGBTQIA+.

r. Itzel Sarmientos, Mexico, 2021, 7 min

Ilas de Oxala

Făcând paralele între religiile afro-braziliene și rezistența LGBTQIA+, Ilás de Oxalá (speranța) este o rugăciune poetică puternică pentru toate corpurile care au fost stigmatizate și agresate de societatea patriarhală și rasistă.

r.Henrique Filho, Brazil, 2022, 5 min

When I Wallowed in a Bowl of Sunshine

Două prietenx, Sunshine și Frena, trec prin pandemie reflectând asupra lucrurilor de zi cu zi. Împărțită în 4 părți poetice, perioada de 14 zile de carantină pe care o trăiesc întinde limitele propriului sine în timp ce (se) jelesc și (se) doresc.

r. Kukay Zinampan, Philippines, 2021, 25 min

Shopping Basket