Migrantx Queer

   Filmele din categoria migrație queer explorează diferite tipuri ale migrației. Ne întâlnim cu refugiați queer, care își caută un loc sigur și care se confruntă cu rasism, colonialism și homofobie pe drum. Refugiați care scriu poeme despre infinitul mării, fără hotare, bariere, lin, rece și periculos. Adulți care și-au găsit un cămin nou într-un loc străin deja în copilărie și care încearcă să-și (re)construiască amintirile și identitatea. Din multe dintre scurtmetraje reies brutalitatea hotarelor și inegalitățile cauzate de ele. Alte personaje părăsesc țara lor de origine din alte nevoi, nu dintr-un pericol iminent. Un cuplu de lesbiene merge să se căsătorească într-o altă țară, iar un alt cuplu gay se confruntă cu dificultățile unei relații la distanță în timpul pandemiei. Pandemia apare și într-un alt scurtmetraj, care încearcă să construiască o imagine nouă a orașului de domiciliu actual al unor imigranți, un cerc de prieteni care visează la lumi noi. Pe cât de variată este tema migrației queer, pe atât de variat este și limbajul și genul filmelor. În categorie sunt scurtmetraje poetice și foarte scurte, videopoeme, documentare mai lungi, ficțiune și autoficțiune experimentală. Ce este comun între aceste filme foarte diferite este prezența dorului: de locul natal, de familie, de iubiri actuale sau pierdute, de o identitate revendicată, de siguranță, de libertate și de o lume nouă, mai bună, anti-rasistă, decolonializată, fără hotare și queer.

Nóra Ugron, curatoare

*Filmele din secțiunea Migrantx Queer vor fi proiectate joi, 21/10, la 21:00, la Cinemateca Eforie, apoi vor fi disponibile online în perioada 25/10-31/10.

Oxtail Soup

 

Un băiat corean se străduiește să reconcilieze relațiile deteriorate din viața sa.

R. Peter No, SUA, 2021, 5 min

Getting married

 

Bruno e un băiat transgender care nu crede în căsătorie, dar cu câteva luni în urmă a aflat că prietenele sale din Iquitos Almendra și Luko s-au căsătorit în Argentina și s-au întors în Peru, așa că decide să se ducă în Iquitos și să își spulbere îndoielile.

R. Bruno Montenegro, Peru, 2020, 5 min

1325 kilometers 227 days

 

Vitor și Gustavo au decis în ianuarie 2020 să fie într-o relație la distanță, urmând să se întâlnească din nou în câteva luni. Până când COVID i-a oprit. Aceasta e povestea a cum au depășit dificultățile timpului și a distanței prin foarte multă iubire și prin mesaje audio Whatsapp.

R. Gustavo de Almeida, Vítor Teixeira, Brazilia, 2021, 5 min

Haiku from a Dead Poet

 

João, a trecut atât de mult timp de când am făcut aceste fotografii mediocre și, dintr-o dată, mi-am amintit că am uitat să îți menționez că te iubesc înainte să părăsesc țara. Un videopoem realizat în întregime cu un telefon mobil explorând regretul și dorul unui imigrant brazilian în Londra.

R. Akira Kamiki, Brazilia, 2020, 4 min

For You After the Summer

 

Acest film apare din nevoia de a construi un spațiu colectiv, ficțional, utopic la care să se poată aparține într-un oraș străin. Un imigrant în Hamburg construiește printr-o împletitură de gânduri, vise și conversații un eseu, un test sau un experiment în jurul documentării sale și a prietenilor săi ca o încercare de a nu dispărea din cauza distanței.

R. Catalina Gonzalez, Colombia, 2021, 18 min

Libertà

 

Bari, 2019. Ce înseamnă să fii liber? Doi imigranți gay vorbesc despre statutul lor de aplicanți pentru azil. Între timp, efectele politicilor de migrație ale noului guvern devin mai dure.

R. Savino Carbone, Italia, 2019, 30 min

Becoming Ithaca

 

Un poem vizual despre un soldat grec și un refugiat.

R. Menelas, Dimitris Pagonis, Grecia, 2021, 6 min

Oasis

 

Fugind din închisoare, un cuplu gay părăsește Jamaica unde au fost închiși din cauza iubirii lor. În același timp, o refugiată trans din Honduras se îmbarcă într-o odisee spre Statele Unite unde va fi răpită de un cartel de droguri și va avea probleme cu benzi central-americane din cauza identității sale de gen. Cele două povești se intersectează într-o casă din Mexico City care devine o oază într-o lume ostilă.

R. Uxmal Alvarez Trejo, Mexic, 2021, 13 min

Frozen Out

 

Un imigrant se retrage în preerii și mlaștini înghețate, sperând să găsească o poveste plină de înțeles și o scăpare din anxietatea dislocării. Construit ca un film-scrisoare pentru sora protagonistului din China rurală, filmul contemplează la auto-exilul queer și la natura vulnerabilă a casei, relațiilor și sinelui

R. Hao ZHOU, SUA, 2021, 5 min

as british as a watermelon

 

Mandla Rae este scriitorx, performer și curatorx queer din Zimbabue, este agender și folosește pronumele ei/lor. Filmul chestionează ce înseamnă să aparții explorând amintirile fragmentate ale Mandlei despre migrație și azil, construind astfel o experiență dezordonată din punct de vedere senzorial.

R. Graham Clayton-Chance, UK, 2021, 29 min

Shea by Nasra

 

O familie strămutată de lăcomie caută o casă nouă într-un loc străin. Pe măsură ce explorează, aceștia descoperă părți din ei înșiși, vechi și noi. Shea celebrează ceea ce a rămas mereu în oamenii negri/africani, un simț înnăscut de acasă, lux și interconectare.

r. Effy Adar, Canada, 2021, 3 min

Shopping Basket