Scurt-metraje Trans & Non-binary

* Disponibile online pe toată durata festivalului.

Puteti viziona scurtmetrajele din cadrul festivalului gratuit pe Eventbook.ro

Matei Maxim s-a ocupat de selecția de scurtmetraje pentru calupul Trans & Non-binary și o să participe împreună cu Patrick Brăila la o sesiune de Q&A vineri, 30 octombrie, de la ora 19:00 pe Zoom și live pe Facebook.

 

Patrick Brăila este regizor de film și activist trans. Interesul său profesional gravitează în jurul ideii de a provoca mentalități prin artă și de a crea spațiu de exprimare și existență pentru cei mai vulnerabili membri ai societății.

 

În secțiunea dedicată filmului trans* vom explora realități așteptate și neașteptate ale persoanelor transgender și non binare. Cele șase filme scurte includ teme precum creșterea copiilor în afara normelor de gen, explorarea imaginii de sine, viața de după disforia de gen și mișcări anti-capitaliste de revendicare a Pride-ului.

They

They este un portret intim al lui Hobbit și Jake, care au decis să nu pună așteptări de gen asupra copilului lor de un an, Anoush. Familia locuiește pe o barcă în UK și ca să evite ca lumea să nu proiecteze roluri de gen asupra copilului lor, ei îi țin sexul biologic secret.
R: Louisa Rechenbach. UK, 2019. Durata: 12 minute.

FLUSH

FLUSH este un scurtmetraj brazilian care discută libertatea exprimării de gen prin deconstruirea masculinității. Filmul ne propune să reflectăm la următoarea situație: Sarah – o persoană non-binară și Tom, un băiat cis conservator sportiv sunt nevoiți să petreacă o noapte în toaleta facultății pentru că se închid din greșeală acolo.
R: Diego Freitas. Brazilia, 2020. Durata: 19 minute.

God's Mistake

O paletă cu farduri în culorile curcubeului. O femeie blondă începe să vorbească despre copilăria ei în Iugoslavia, în timp ce era, în ochii tuturor, un băiețel. Amenințări psihiatrice, serviciul militar, școala, mama sau religia nu i-au zdruncinat convingerea că s-a născut în corpul greșit.
R: Matarranz Eva, Savchenko Anna. Slovenia. Durata: 22 de minute.

Reclaiming Pride

Pe 30 iune 2019 au avut loc două marșuri Queer Pride în NYC. Marșul vechi, cel mare era păzit de poliție, avea bariere pe marginea drumului și era sponsorizat de corporații. Cel nou, mai mic, era mai deschis, cu mai puțină poliție și fără ”capitalism rainbow”. Marșul cel mic a urmat ruta primului marș pride din 28 iunie 1970 – de la Stonewall Inn până la Central Park.
R: Robert Menefee. SUA, 2019. Durata: 25 de minute.

Goodbye Rebecca & Eileen

Filmul prezintă o narativă non-lineară care explorează momentele de dinainte, din timpul și de după operația de top. Descompunând procesul de multe ori alienant de a avea de a face cu doctori și industria medicală atunci când ești trans, piesa aduce laolaltă imagini cu marionete, păpuși de hârtie, miniaturi și material video din decada trecută. Devenim una cu dezorientarea și disforia atunci când doctorul o pune pe Sarah sub anestezie.
R: Sarah Hill. SUA, 2020. Durata: 13 minute.

Projecting

Un duet poetic și tandru într-o cadă. Urmează momente queer.
R: Ariel Robbins, Cal Calamia. SUA, 2020. Durata: 2 minute.