Queer Vegan: (Supra)viețuiri Colective

   De ce avem nevoie de viziuni și reprezentări queer vegane? Nu doar pentru că aceste persoane există și se întâlnesc și se îndrăgostesc pe marginea unor practici comune, nu doar pentru că ele se confruntă cu dificultăți legate fie de una dintre identități, fie de cealaltă, ci mai ales pentru că ambele, queer și vegan, sunt moduri neconforme de a exista în lume. Când atât existența queer, cât și cea vegană sunt înțelese ca moduri de a „viețui” într-o lume potrivnică lor, atunci acestea se întâlnesc. Din această întâlnire pot reieși propuneri pentru un altfel de viitor, dincolo de cisheteronormativitate și de speciism. Aceste noi viziuni pot propune (supra)viețuiri colective, coexistențe care nu dictează cum să decurgă viețile altora, indiferent de specie.

Comunitatea Vegană Queer, curatorx

Fourth B

*Filmele din secțiunea Queer Vegan: (Supra)viețuiri Colective vor fi proiectate miercuri, 20/10, la 18:30, la Cinemateca Eforie, apoi vor fi disponibile online în perioada 25/10-31/10.

După ce au băut într-o seară, două femei se întorc în apartamentul lor. Mai târziu, ambele o aud pe Camila, vecina lor, care face sex cu un bărbat. Totul se transformă curând într-o situație ostilă din care le e greu să scape.

R. Paloma Coscia de Luque, Argentina, 2021, 10 min

we fly, we crawl, we swim

*Filmele din secțiunea Queer Vegan: (Supra)viețuiri Colective vor fi proiectate miercuri, 20/10, la 18:30, la Cinemateca Eforie, apoi vor fi disponibile online în perioada 25/10-31/10.

Căutarea justiției nu e o chestiune individuală, ci presupune a face alte lumi posibile, împreună. Bântuitx de extincții trecute, un om începe să se întrebe cum ar arăta justiția climatică, ce înfățișări ar putea avea când alte ființe vii ar participa la aceste căutări. O pisică și multe alte animale non-umane devin parte a procesului, împărtășindu-și experiențele lor și mișcându-se împreună spre o justiție între specii. Întrebările pe care filmul le aduce sunt la fel de reale ca și tine (sau ca și mine). Un film scurt animat care explorează diferite idei despre justiție printr-o perspectivă anti-speciistă. Filmul ia în considerare idei din literatura despre justiție de mediu, ecologie politică, filosofie politică, postumanism, studii critice despre animale și gândire anti-speciistă în general. Scopul său principal e de a căuta posibilități de a face justiție climatică cu alte animale.

R. Aron Nor, România, 2021, 23 min

Shopping Basket