ART200: FESTIVALUL DE FILM QUEER

27-31 octombrie 2020, București

ART200: FESTIVALUL DE FILM QUEER

ART200 este un festival de film queer, un proiect apărut la inițiativa unor persoane din comunitatea LGBTQIA+, din pasiune pentru filme și cultură queer, și din nevoia de a discuta și a aduce împreună cât mai multe persoane și identități din comunitatea din care facem parte.

 

Ne dorim ca, prin filmele proiectate, evenimentele organizate și persoanele implicate, să încurajăm, în măsura în care putem, autoreprezentarea, colaborarea și o abordare intracomunitară a problemelor cu care ne confruntăm ca persoane LGBTQIA+. În același timp, știm că multora dintre noi le este dificil, uneori imposibil, să obțină sau să păstreze un loc de muncă prin care să-și asigure măcar supraviețuirea de la o lună la alta, și vrem ca munca fiecăruia dintre noi să fie remunerată, pentru că o sursă suplimentară de venit, oricât de mică, va conta.

Ne dorim să creăm contextul pentru ca fiecare persoană din echipă și din public să aibă o voce, să cunoască și să învețe despre experiențe diferite de ale sale și, în același timp, să vorbească despre propriile identități și experiențe.


Ne dorim creșterea vizibilității experiențelor și identităților noastre și să aflăm, împreună, cum ne intersectăm cu alte experiențe și identități și cum putem practica mai mult decât niște alianțe superficiale, performative, față de ele.


Știm că și în interiorul comunității queer există rasism, sexism, homofobie, transfobie, clasism și vrem să vorbim despre asta. Știm că fiecare dintre noi este produsul culturii dominante și al unui sistem bazat pe inegalitate și opresiune. Credem că primii pași în direcția producerii unor schimbări presupun să identificăm privilegiile pe care le avem, să învățăm cum funcționează și cum contribuim fiecare dintre noi la acest sistem. Abia apoi putem crea un spațiu de dialog sigur, în care fiecare dintre noi să simtă că are o voce și, în același timp, să înțeleagă când ar trebui să lase spațiu altor voci, mai puțin auzite și ascultate, să se autoreprezinte.

Acum, să vedem și ce ne iese.