Lansăm apelul pentru participanți la atelierul de mișcări queer! Explorăm ideile corpului și fizicalitatea senzațiilor la atelierul facilitat de ✨Nanci/ Cristian Nanculescu ✨

 
Proiectul este de co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și de Primăria Municipiului București prin ARCUB în cadrul Programului „București 565. Conexiuni urbane” 2024.
 

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Primăriei Municipiului București sau ARCUB. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

 

În cadrul atelierului voi pune accent pe o abordare somatică, condusă și coordonată, dar voi explora și o zonă mai liberă ce are legătură cu interconexiunile și schimburile care se vor crea în acel spațiu la momentul respectiv.

 

 

Plec de la faptul că mintea (psihicul, trăirile, emoțiile) și fizicalitatea nu sunt niște entități separate ci sunt elemente ce se integrează perfect în ceea ce numim corp. Împreună cu participantx vom explora transferul care se realizează dinspre minte spre corp și dinspre corp spre minte.

 

 

Experiențele noastre corporale diferite sunt extrem de importante, ele înmagazinează de-a lungul timpului emoții, senzații, trăiri, fizicalitate, expresii și noțiuni diverse. Fizicalitatea queer este una non-conformă, este adaptată la alte structuri și impulsuri decât cele normative, este adaptată și influențată de opresiune și de rezistență, dar în același timp este modelată de bucurie, libertate, creativitate și indignare. Fizicalitatea noastră este formată și din felul în care alegem să performăm în societate și este ostracizată de limitele normelor sociale existente.

 

 

Identitatea fizică pe care ne-o construim și identitatea emoțională se influențează una pe alta și sunt în strânsă interdependență.

 

 

Propunerea acestui atelier se va concentra și pe explorarea și căutarea de noi forme de expresie emoțională și fizică. Ne vom imagina corpul în noi forme și identități și vom încerca să le înțelegem. Vom construi narațiuni noi și vom crea noi resurse de expresie corporală și emoțională. Vom căuta răspunsuri performative la limitările și libertățile corpului nostru.

 

 

Atelierul va avea o parte de discuții în care cine își dorește poate să împărtășească experiența avută sau să spună ceea ce consideră că merită dezbătut sau doar verbalizat.

 

 

Atelierul va explora diveristatea individualitățiilor dar va încerca să construiască și cadrul în care să explorăm colectiv diverse teme și propuneri.

 

Judith Butler în “Bodies That Matter: On the Discursive Limits of “Sex””
“…performativitatea nu poate fi înțeleasă în afara unei perpetuări repetate a normelor, într-un mod regulat și constrângător. Iar această repetare perpetuă a normelor nu este performată de un subiect anume, ci tocmai această repetare a normelor este ceea ce îi oferă putere unui subiect și construiește condițiile ca el să existe. Acest lucru implică faptul că performativitatea nu este un act singular sau un eveniment intrinsec ci un ritual de producție, un ritual reiterat sub și prin constrângere, sub și prin forța cenzurii și a ideii de tabu…”

 

 

Lucrările lui Judith Butler abordează teme diverse despre gen, sex, sexualitate, queerness, feminism, corpuri, discurs politic și etică.

 

📅 Deadline înscrieri: 10 septembrie

 

🔷 Întâlnirile fizice vor avea loc în București la Centrul Naţional al Dansului Bucureşti, în timpul Festivalul de cultură queer art200 Ediția a 5-a, care va avea loc în perioada 11 – 20 octombrie 2024. Încurajăm participarea din cât mai multe orașe, atât din România, cât și din Republica Moldova așa că vom asigura transportul și cazarea pe timpul atelierelor.

 

🔷 Atelierul este destinat persoanelor care au împlinit deja 18 ani.

Shopping Basket