Masculinități

Ce înseamnă masculinitatea, dacă o scoți dintr-un context cisgender și heteronormativ?
Cu ce rămâi după ce ai deconstruit ce ai învățat că e corect despre așteptări și roluri de gen?
Nu știu, smr. Pun întrebări retorice pentru că subiectul e prea complex și copleșitor ca să-l cuprind în acest text curatorial foarte scurt. Cert este că avem 10 scurtmetraje care o să te facă să te gândești intens la relația cu corpul, cu sexualitatea și la cuvintele pe care le folosim să vorbim despre noi și experiențele noastre. Vedem masculinități queer. Masculinități politice. Masculinități care explorează și provoacă.

 

Secțiune curatoriată de Ian Teodorescu, activist trans și creator de conținut.
Secțiunea cuprinde 10 scurtmetraje, cu o durată totală a proiecției de 95 de minute. Proiecția va fi însoțită de un Q&A cu curatorul secțiunii.

📍 Cinemateca Eforie
📅 Vineri, 18 octombrie, ora 18:00
🎟️ Intrare liberă, cu donație recomandată pentru festival

Chained to My Body

Andrea ne invită în călătoria spre eliberarea corpului său. Împreună, vom explora sentimentul de a fi prins sub o cochilie care obișnuia să-i constrângă sufletul și lupta pentru a se elibera pe sine și pe energia sa sexuală explozivă. Astfel, vocea lui ne va ghida, ducând la masturbare solo.

R. Lucifer Charlie Benedetti, Spania, 2023, 10:42 min

Drag Therapy

Acest mini-documentar animat prezintă un scurt interviu cu doi puști care ne povestesc despre viziunea lor asupra drag-ului, văzut ca o artă transformatoare, terapeutică și, mai presus de toate, o artă politică.

R. Céleste Vidal, Clara Le Pivain, Franța, 2020, 04:37 min

All that I am

Saso este un băiat tânăr care trăiește sub presiunea prejudecăților celorlalți din cauza conformației sale și a orientării sale sexuale. Uneori, o simplă expresie a unei terțe persoane poate fi destul de puternică încât să redeschidă rănile care s-au vindecat deja. În loc să subliniem greşelile altora, ar fi mai bine să arătăm un interes profund și personal.

R. Sara Colonnelli, Italia, 2023, 04:39 min

La Pequeña Muerte

În acest poem vizual din Mexicul contemporan, doi iubiți își împart o după-amiază pasională în timp ce o zeitate antică din visele lor interpretează un dans orgiastic care reflectă extazul lor. Acest vizitator spiritual, cunoscut doar sub numele de ”Mica Moarte”, conduce cuplul într-o călătorie onirică de transformare și extaz. Îndrumați de viziuni ciudate, simbolice, trio-ul ajunge la un punct culminant extatic; pe măsură ce zidurile dintre realitate și fantezie se prăbușesc. Precum orgasmul în sine, ritualul spiritului se termină acolo unde a început, într-un ciclu infinit de iubire, viață și moarte. Relatat prin realism magic și mitologie mexicană, filmul prezintă o întoarcere acasă pentru cineastul Pedro Lavín care, împreună cu ”La Pequeña Muerte”, se întoarce la originile sale pentru a spune o poveste unică queer și mexicană.

R. Pedro Lavin, Mexic, 2023, 06:45 min

SOAK

Printr-o serie de interviuri, ”Soak” folosește imagini statice și dinamice pentru a explora ce înseamnă masculinitatea dintr-o perspectivă queer.

R. Desdemona Dallas, SUA, 2022, 10:49 min

Real Man

Un băiat visează să devină un bărbat asemenea celor după care tânjește. Oare bărbatul care va deveni trăiește așa cum și-a imaginat?

R. Rafael Rudolf, Brazilia, 2023, 18:13 min

Hidden Desires

Povești ale bărbaților care, în căutarea altor bărbați, cad în capcane ce reflectă, defapt, propria lor singurătate.

R. Guido Depaoli, Argentina, 2022, 09:13 min

Bears with Bananas and Bubbles in Their Boxers

…foarte sexy. Dar te pune și pe gânduri. Sunt interesat să aduc sfințenia înapoi către energiile noastre sexuale. Dragostea de sine, explorarea kink-ului. Fără rușine, doar emancipare. Să ne vindecăm pentru a fi o parte mai bună a comunității noastre. Acest scurt videopoem explorează acceptarea corpului, dar și rușinea legată de corp. Acest film face parte dintr-o serie care dorește să critice identitatea queer și reprezentarea ei, recunoscând și adresând relațiile de putere, antagonismele și atmosferele exclusive pe care, din păcate, subculturile LGBT le creează. Astfel, se folosește de mecanismele comediei și umorului pentru a implica, dezarma și evidenția mediul subcultural masculin gay care are nevoie de critică, deoarece creează astfel de stereotipuri.

R. Lee Campbell, Marea Britanie, 2022, 04:59 min

The Treaty of Vain Combat

Tratatul de la Vai Combat este o reconstituire a piesei de teatru a actorului, scriitorului, regizorului și dansatorului Márcio Januário, a unei lupte împotriva tuturor tipurilor de prejudecăți, aducând astfel un nou format cinematografului, spunând povestea unui bărbat de culoare, homosexual, sărac și trăind la periferie.

R. Márcio Januário, Henrique Drebes, Brazilia, 2023, 13:24 min

CÃES

”DOGS” este un film ritualic care prezintă cum bărbații pot să se bucure în mod colectiv de corpurile lor și care sărbătorește experiența lor de haită.

R. Alexandra Dias, Brazilia, 2022, 11:11 min

Shopping Basket