Câștigătorii Queer the Pitch

   Sâmbătă la închiderea festivalului am anunțat proiectele câștigătoare Queer the Pitch. 
   Ne bucurăm tare mult că s-au înscris atâtea și că tot mai multe persoane sunt interesate să se exprime prin filmul queer. Sperăm că în viitor să reușim să oferim finanțări mai generoase și pentru mai multe producții. 
   Cele două premii, fiecare în valoare de câte 1000 de euro sunt oferite de Ambasada Olandei prin programul Human Rights Fund. Câștigătorx vor trebui să își finalizeze filmele pe parcursul anului viitor și le vor prezenta la a treia ediție a festivalului ART200.
   Juriul a fost format din Andra Tarara, Mihaela Vasiliu, Bogdan Balla.
   Am ales două proiecte care ne-au convins atât prin conceptul puternic, cât și prin raportarea realistă la contextul de producție. Ni s-a părut că aceste două propuneri pornesc de la niște idei coerente, bine închegate și structurate, potrivite în formula de scurtmetraj, dar și pentru formatul proiectului de față. Cu alte cuvinte, avem toată încrederea că la ediția următoare ART200 vom vedea două filme solide, importante prin viziunea critică și nuanțată, prin reprezentările alternative ale comunității queer pe care le aduc în prim plan.
   Am fost, să fiu de nuAna-Maria Mihailidis & Denisa Elena Avram Un proiect care îmbină animația stop-motion și animația 2D în reprezentarea imaginarului rural, rezultând într-o serie de imagini tușante, ce au drept miză revendicarea unui spațiu asociat în mod tradițional structurilor patriarhale, sau în cuvintele autoarelor: „queerificarea spațiului folcloric prin manifestare artistică”.
   Început fericitEva Todică Un proiect de scurtmetraj ficțiune care ne-a cucerit prin abordarea relaxată și plină de umor, păstrând în același timp o viziune nuanțată și complexă și invitând la chestionarea unor preconcepții și stereotipuri. Am apreciat felul în care sexualitatea personajului central este luată ca atare și explorată într-o situație comună, cu asumare și fără a fi instrumentalizată.
   Filmul câștigător al Queer the Pitch de anul trecut este Băieți timbrați / Stamped boys în regia lui Călin Boto și poate fi vizionat în calupul de Scurtmetraje românești online toată săptămâna.
 
Shopping Basket