HomeQueer in Europa de Est
Filmele din secțiunea Queer în Europa de Est reunesc producții din Europa Centrală și de Est care oferă răspunsuri la întrebarea: cum trăiește corpul queer și imaginația queer în culturile specifice spațiul postsocialist și postsovietic? Ne regăsim în societăți distribuite mereu în istorie ca fiind niciodată suficient de europene și civilizate, mereu aproximative și infantilizate, producând culturi perpetuu văzute ca inferioare de către privirea occidentală. Identitățile de gen și sexualitățile care sparg normativitatea cis-hetero par de cele mai multe ori a fi doar un alt subiect la care Europa de Est trebuie să prindă din urmă Occidentul.
Filmele acestei secțiuni se desprind de asemenea perspective umilitoare și degradante, ocolesc clișeele exotizante, mizerabilismul cinematic și fixația narativă pe persoana queer opresată. În schimb, ne invită într-o lume demnă și autoironică unde subiectul queer devine protagonista disperării de la sfârșitul lumii, partenerx bdsm din spațiul domestic al unui apartament socialist, fratele grijuliu din familia aleasă sau iubitx pierdut și apoi regăsit prin supranatural. Melancolia și durerea se amestecă cu umor sexy, obrăznicie și speranța copilului din noi pentru a da voce experienței unui prezent contradictoriu și copleșitor tipic unei margini de lume.
– Veda Popovici, curatoare
*Filmele din secțiunea Queer in Europa de Est vor fi proiectate sâmbătă, 24/09, la 20:30, la Cinemateca Eforie
Odiseu s-a întors în Atena după 10 ani ca să-l vadă din nou pe Vasilis. Totul e stânjenitor în timpul zilei, dar se schimbă pe timp de noapte. Această poveste de iubire e ca un vis, un vis care numai Erato știe cum se încheie. Uneori, să visezi cu ochii deschiși te poate „trezi”!
R. Andreas Pavlou, Greece, 2022, 28 min
Stefan își petrece vara la țară împreună cu sora lui, ajutându-și bunica cu munca sezonieră a câmpului. Acolo îl întâlnește pe localnicul Marko, care-l face să descopere un nou lucru despre sine.
R. Tamara Broćić, Serbia, 2020, 12 min
În ziua de dinaintea sfârșitului lumii, o fată care trăiește în secret într-un cinema abandonat se întâlnește cu cineva care o face să-și dorească ca sfârșitul lumii să nu fi venit atât de repede.
r. Agnieszka Kalińska, Poland, 2021, 20 min
Întâi au lansat-o, apoi au interzis-o. Aceasta e reclama turistică pe care Organizația Națională de Turism a Greciei nu-și dorește să o vezi. Pătrunși recent în baza de date a Guvernului, îți oferim Atena așa cum meriți.
r. Menelas, Greece, 2018, 7 min
Închiriez o cameră minusculă în Berlin (care îmi aduce aminte de un sicriu) și am vise foarte ciudate acolo. Oamenii sunt ținuți în suspans vreme de doi ani, fără să știe când se va sfârși. Clubul e închis, ambulanța nu mai vine, și tot ce rămâne de făcut e să te plimbi prin oraș cu monștrii dinăuntrul tău.
r. Polina Piddubna, Ukraine, 2022, 3 min
Batory e un băiat în corpul unei fete. Îl întâlnim în timp ce își execută sentința în Centrul de Detenție Warszawa-Grochów pentru călătorii frecvente cu metroul fără bilet și pentru că l-a bătut pe iubitul fostei sale prietene. Batory ne arată lumea – o lume a gratiilor și a încăperilor închise.
r. Piotr Bieliński, Poland, 2021, 20 min
Eroul ajunge într-o clinică, unde întâlnește o fată bolnavă și fără speranță. Fata îi spune povestea ei, pe care el o va aduce la viață când aceasta nu va mai fi.
r. Aleksander Kostin, Russian Federation, 2022, 14 min
O scurtă poveste despre două persoane queer ce trăiesc în Polonia. Deoarece țara condamnă să fii queer, numai acasă, în spatele ușilor închise, Andrea și Kornel pot fi ei înșiși. E o poveste ușor batjocoritoare prin care aceștia fac haz de stereotipurile despre persoanele queer.
r. Natalia Sara Skorupa, Poland, 2022, 6 min
O actriță plonjează în subconștientul său în timp ce pășește pe scenă, chestionându-și trecutul și relația cu o cunoștință care stă la baza monodramei pe care urmează s-o joace.
r. Bruno Lovrenčić, Croatia, 2022, 11 min